Bureau Veritas Certification získala akreditáciu na poskytovanie služieb mechanizmu spoločného plnenia (Joint Implementation - JI) po celom svete a otvára svoje prvé kompetenčné centrum JI

15/07/09

Neuilly-sur-seine, Francúzsko, 7. júl 2009 - Bureau Veritas Certification s potešením oznamuje svoju plnú akreditáciu Rámcového dohovoru OSN o zmene klímy (UNFCCC) na poskytovanie služieb zisťovania a overovania mechanizmu spoločného plnenia (JI) po celom svete.

Philippe Lanternier, prezident Bureau Veritas Certification uviedol: "Táto akreditácia je míľnikom, pretože uznáva naše globálne znalosti v zisťovaní a overovaní JI projektov zníženia emisií skleníkových plynov. Dopĺňa naše existujúce akreditácie pre iné schémy klimatických zmien ako CDM (Mechanizmus čistého rozvoja), EU ETS (obchodovanie s emisiami), Zlatý štandard, či VCS (dobrovoľný uhlíkový štandard), čo nás robí dôležitým hráčom na trhu globálnych klimatických zmien."

Mechanizmus spoločného plnenia je jedným z troch mechanizmov, ktoré sú uznané a definované Kjótskym protokolom. Dohovor Spojených národov o zmene klímy stanovil tento protokol na definovanie cieľov pre rozvinuté krajiny pokiaľ ide o zníženie emisií skleníkových plynov. Schéma mechanizmu spoločného plnenia je stimulom pre spoločnosti vo vyspelých krajinách na zníženie emisií prostredníctvom spoločného úsilia. Spoločnosti z vyspelých krajín môžu byť v súlade s ich cieľmi znižovania emisií prostredníctvom investícií do projektu v inej vyspelej krajine (vrátane krajín s ekonomikou v procese transformácie), a potom získať uhlíkové kredity. Kjótsky protokol vyžaduje, aby JI projekty podliehali zisťovaniu a overovaniu nezávislým akreditovaným orgánom. Dnes je veľká časť JI projektov realizovaná vo východnej Európe, predovšetkým v Rusku a na Ukrajine.

Bureau Veritas Certification v súčasnosti pracuje na 26 projektoch, ktoré znamenajú zníženie emisií o viac ako 4 milióny ton CO2, čo ju robí jedným z najväčších JI overovateľov. Jej tímy napríklad overujú dôležitý veterný park v Litve, čo znamená, že kontrolujú množstvo zníženia emisií skleníkových plynov stanovené klientom, ktoré je ekvivalentné uhlíkovým kreditom. Ďalší príklad sa týka projektu jednej z najväčších cementární na Ukrajine. Zodpovednosťou Bureau Veritas Certification je "zistenie", ktoré potvrdzuje, či tento projekt sleduje požiadavky JI.

Okrem tejto akreditácie, Bureau Veritas Certification otvára svoje prvé kompetenčné centrum so sídlom v Moskve. "Našou stratégiou je naozaj poskytovať svojim klientom globálne aj lokálne kompetencie a odborné znalosti. Naše prvé kompetenčné centrum v Moskve nám umožní dodávať naše služby s vyššou lokálnou úrovňou technických znalostí a včas," vysvetlil Philippe Lanternier.

Bureau Veritas Certification v súčasnosti pracuje s Global Carbon BV, popredným odborníkom na poradenstvo v oblasti životného prostredia a finančné sprostredkovateľské služby, na niekoľkých JI projektoch v Rusku a na Ukrajine.
„S Bureau Veritas Certification sa môžeme spoľahnúť na miestnych odborníkov so znalosťami JI požiadaviek, hovoriacich miestnym jazykom a rozumejúcim našim lokálnym problémom, čo zjednodušuje našim vlastným klientom všetky procesy,“ povedal Lennard de Klerk, generálny riaditeľ Global Carbon BV. „Okrem toho, je jediným globálnym subjektom poskytujúcim tieto lokálne kompetencie,“ dodal. Philippe Lanternier komentoval: „Naši klienti tiež využívajú naše centralizované medzinárodné technické administratívne centrum v Londýne, akreditovaný subjekt, ktorý garantuje jednotnosť prístupu a metodiky.“

Služby skupiny Bureau Veritas Certification v oblasti životného prostredia
Bureau Veritas Certification poskytuje širokú škálu validácie, overovania a certifikácie služieb od povinných po dobrovoľné programy: mechanizmy Kjótskeho protokolu (JI, CDM, ETS ...), dobrovoľné iniciatívy (VCS, Zlatý štandard, CCX, CCAR ...), firemné iniciatívy (ISO 14064, uhlíková stopa PAS 2050, uhlíkový pokrok...). Naši odborníci majú hĺbkové znalosti všetkých mechanizmov klimatických zmien a komplexne chápu otázky manažmentu skleníkových plynov a CDM, a súladu s JI.

+421 (0)2 5341 4165

Pošlite e-mail