GDPR - Návrh zákona o spracovaní osobných údajov je stále v medzirezortnom pripomienkovom konaní

11/09/17

Bratislava, 11. septembra 2017 - Viac ako 300 000 slovenských subjektov zasiahne nové nariadenie EÚ o ochrane údajov (GDPR). Porušenie tohto nariadenia subjektmi by mohlo od mája 2018, kedy nariadenie nadobudne účinnosť, hroziť pokutami až do výšky 20 miliónov EUR alebo 4% ich obratu. Návrh nového zákona o spracovaní osobných údajov, ktorý nahradí zákon č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov, je len v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Mediálna masáž okolo GDPR

Nariadenie sa dostane do platnosti za viac ako deväť mesiacov a napriek tomu, že ide o pravidlo EÚ, ktoré je okamžite uplatniteľné, nariadenie v niekoľkých inštitúciách umožňuje členským štátom zaviesť konkrétnejšie dojednania v určitých lehotách. Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky predložil návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 122/2013 Z.z. o ochrane osobných údajov. Návrh sa teraz nachádza v medziministerskom komentári, v ktorom sa môže ešte urobiť veľa zmien.

Napriek tomu začala masívna mediálna masáž právnych, IT a poradenských firiem, ktoré ponúkajú všetky druhy dokonalých a nákladných riešení, ktoré majú spoločné 100% riešenie na zabezpečenie súladu s GDPR a záruku nulových sankcií.

Aké konkrétne kroky by sa teraz mali podniknúť?

"Odporúčam, aby ste nepodliehali mediálnej masáži. Napriek tomu odporúčam našim klientom, aby celý problém neponechali až na rok 2018 a už teraz sa venovali projektu. Predovšetkým považujem za rozumné:

1. Potvrdiť alebo vymenovať osobu zodpovednú za bezpečnosť informácií a osobné údaje;

2. Poslať túto osobu na (pol)denné školenie o otázkach GDPR, aby si bola vedomá rozsahu pôsobnosti nariadenia a akéhokoľvek vplyvu na organizáciu;

3. Vykonať interný (alebo externý) audit ochrany osobných údajov; táto "GAP analýza" identifikuje hlavné odchýlky od GDPR a súvisiacich rizík; klient získava predstavu o zložitosti nápravných opatrení (časový a finančný).

Po tejto analýze je vhodné, aby sa manažment zaoberal zisteniami z auditu a rozhodol, do akých priorít investovať," konštatuje Jakub Kejval, generálny riaditeľ spoločnosti Bureau Veritas.

Kontaktujte nás

Darina Vokalová

+420 210 088 211

Odoslať e-mail
  • ALŽÍRSKO
  • ANGOLA
  • ARGENTÍNA
  • Australia
  • RAKÚSKO
  • AZERBAJDŽÁN
  • BAHAMY
  • BAHRAJN
  • BANGLADÉŠ
  • BARBADOS
  • BIELORUSKO
  • BELGICKO
  • BENIN
  • BERMUDY
  • BOLÍVIA
  • BOSNIA AND HERZEGOVINA
  • BOTSWANA
  • BRAZÍLIA
  • BRUNEJ
  • BULHARSKO
  • BURKINA - FASO
  • BURUNDI
  • KAMBODŽA
  • KAMERUN
  • KANADA
  • KAPVERDY
  • STREDOAFRICKÁ REPUBLIKA
  • ČAD
  • ČILE
  • ČÍNA
  • KOLUMBIA
  • KONGO
  • DEMOKRATICKÁ REPUBLIKA KONGO
  • KOSTARIKA
  • POBREŽIE SLONOVINY
  • CHORVÁTSKO
  • KUBA
  • CURACAO
  • ČESKÁ REPUBLIKA
  • DÁNSKO
  • DJIBOUTI
  • DOMINIKÁNSKA REPUBLIKA
  • EKVÁDOR
  • EGYPT
  • SALVADOR (bez EL)
  • Rovníková Guinea
  • ERITREA
  • ESTÓNSKO
  • ETIÓPIA
  • FIDŽI
  • FÍNSKO
  • FRANCÚZSKO
  • Francúzska západná India
  • GABON
  • GRUZÍNSKO
  • NEMECKO
  • GHANA
  • GIBRALTAR
  • GRÉCKO
  • GRÓNSKO
  • GUATEMALA
  • GUINEA
  • GUINEA BISSAU
  • HONDURAS
  • MAĎARSKO
  • ISLAND
  • INDIA
  • INDONÉZIA
  • IRÁN
  • IRAK
  • IZRAEL
  • TALIANSKO
  • JAPONSKO
  • JORDÁNSKO
  • KAZACHSTAN
  • KEŇA
  • KÓREA (JUŽNÁ)
  • KUVAJT
  • LOTYŠSKO
  • LIBANON
  • LIBÉRIA
  • LÍBYA
  • LITVA
  • LUXEMBURSKO
  • MADAGASKAR
  • MALAWI
  • MALAJZIA
  • MALI
  • MALTA
  • MAURITÁNIA
  • MEXIKO
  • Čierna Hora
  • MAROKO
  • MOZAMBIK
  • Myanmar
  • NAMÍBIA
  • HOLANDSKO
  • HOLANDSKÉ ANTILY
  • NOVÝ ZÉLAND
  • NIKARAGUA
  • NIGER
  • NIGÉRIA
  • NÓRSKO
  • OMÁN
  • PAKISTAN
  • PANAMA
  • PARAGUAJ
  • PERU
  • FILIPÍNY
  • POĽSKO
  • PORTUGALSKO
  • PORTORIKO
  • KATAR
  • RUMUNSKO
  • RUSKÁ FEDERÁCIA
  • RWANDA
  • SAINT - PIERRE & MIQUELON
  • SAUDSKÁ ARÁBIA
  • SENEGAL
  • SRBSKO
  • SEYCHELY
  • SIERRA LEONE
  • SINGAPUR
  • SLOVENSKO
  • SLOVINSKO
  • SOMÁLSKO
  • JUŽNÁ AFRIKA
  • ŠPANIELSKO
  • SRÍ LANKA
  • SURINAME
  • ŠVÉDSKO
  • ŠVAJČIARSKO
  • SÝRSKA ARABSKÁ REPUBLIKA
  • TAIWAN
  • TANZÁNIA
  • THAJSKO
  • TOGO
  • TRINIDAD a TOBAGO
  • TUNISKO
  • TURECKO
  • TURKMENISTAN
  • UGANDA
  • UKRAJINA
  • SPOJENÉ ARABSKÉ EMIRÁTY
  • VEĽKÁ BRITÁNIA
  • SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ
  • URUGUAJ
  • UZBEKISTAN
  • VENEZUELA
  • VIETNAM
  • JEMEN
  • ZAMBIA
  • ZIMBABWE
  • Ďalšie webové stránky
  • AFRIKA
  • VYBER ŠTÁT
  • STREDNÝ VÝCHOD
  • JUHOVÝCHODNÁ ÁZIA
Vyberte si oblasť priemyslu, správy a/alebo služieb
Vaše odvetvie

Vaše aktíva

Naše služby